CEPLJENJE PROTI GRIPI

Začeli smo s cepljenjem proti gripi.

Cepljenje proti gripi je tudi v letošnji sezoni brezplačno za osebe z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem v Sloveniji.

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki jo povzročajo virusi gripe in se pojavlja predvsem v zimskih mesecih. Prenaša se s kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju, ter preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Približno 1-3 dni po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh.

Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni…) uspešnost cepljenja lahko nižja. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo, pri katerih bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (npr. bakterijska pljučnica, bronhitis, vnetje sinusov, vnetje srednjega ušesa) in višjo smrtnostjo.

Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Za zaščito je potreben en odmerek cepiva pred vsako sezono gripe. Otroci mlajši od 9 let, ki še nikoli prej niso bili cepljeni proti gripi, praviloma prejmejo dva odmerka cepiva s presledkom najmanj 4 tedne.

Če ima oseba dokazano težjo alergijsko reakcijo (anafilaksijo) na katerokoli sestavino cepiva proti gripi ali je do nje prišlo po predhodnem odmerku tega cepiva, ne sme biti cepljena s cepivom proti gripi. Pri osebah z dokazano težjo alergijsko reakcijo (anafilaksijo) na jajca se cepljenje proti gripi opravi pod zdravniškim nadzorom.